Despre intoleranta alimentara

Ce este intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara este un raspuns anormal al organismului la un aliment sau grup de alimente care in mod normal nu ar trebui sa produca neplaceri atunci cand sunt ingerate. Aceasta reactie anormala a organismului se manifesta prin simptome cum ar fi migrene, eruptii cutanate, probleme digestive (balonare, dureri abdominale, greturi, diaree), stare de oboseala, scadere sau din contra crestere ponderala sau pur si simplu o stare generala de rau.

Care este diferenta intre intoleranta alimentara si alergia la un aliment?

In cazul alergiei alimentare simptomele apar ca urmare a interventiei sistemului imunitar al organismului care va produce anticorpi. Simptomele se instaleaza rapid, sunt alarmante si uneori pot pune viata in pericol. In cazul intolerantelor alimentare simptomele apar, de cele mai multe ori, ca urmare a unui deficit enzimatic care face ca unii compusi care intra in compozitia alimentelor (lactoza, fructoza,histamina) sa nu poata fi metabolizati. In acest caz simptomele apar la interval de cateva ore sau chiar zile de la consumul alimentelor, sunt mai putin severe decat in cazul alergiilor insa pot influenta sanatatea in mod cronic

De ce este intoleranta alimentara mai dificil de diagnosticat?

Severitatea si rapiditatea cu care se instaleaza simptomele in cazul alergiilor face mai usoara identificarea alimentului care a determinat reactia alergica. Oamenii care sufera de alergii alimentare stiu ca daca exclud din dieta alimentul care declanseaza simptomele pot duce o viata absolut normala. In cazul intolerantelor alimentare aparitia cu intarziere a simptomelor si faptul ca acestea nu sunt severe fac dificila asocierea acestora cu “ceva ce am mancat acum 12 ore”. Pe de alta parte simptomele nu sunt specifice ele putand fi atribuite altor afectiuni. Nediagnosticarea intolerantei alimentare duce la perpetuarea suferintei pentru ca acesti oameni vor continua sa consume – din nestiinta – acele alimente care le produc starea de disconfort. Si ca lucrurile sa fie si mai complicate, intoleranta alimentara poate sa apara la orice varsta cauzele fiind multiple, spre deosebire de alergii, la care terenul atopic si istoricul familial pot orienta diagnosticul.

 Cum apare intoleranta alimentara?

Exista multe motive pentru care putem dezvolta intolerante alimentare, unele dintre ele sunt cunoscute altele din pacate sunt inca neidentificate. Ca si in cazul alergiilor este posibil ca modificari genetice ale sistemului imunitar sa determine raspunsuri neadecvate din partea acestuia la consumul anumitor alimente. Intoleranta alimentara poate fi determinata de afectiuni digestive netratate sau de un mod de viata nesanatos implicand o dieta dezechilibrata cu alimente bogate in zaharuri, grasimi si sare, alimente procesate continand conservanti si coloranti artificiali, consum excesiv de cafea(cofeina), alcool, tutun asociate cu niveluri ridicate de stress, anxietate, absenta activitatii fizice. Toti acesti factori vor afecta sanatatea sistemului digestiv si capacitatea acestuia de a functiona in parametri normali.

Este tratabila intoleranta alimentara?

Exista 2 abordari pentru a depasi simptomele neplacute produse de intoleranta alimentara. In primul rand este necesar a fi identificate si eliminate din dieta acele alimente care produc suferinta, insa, spre deosebire de alergiile alimentare, pe termen lung exista posibilitatea de a consuma din nou alimentele incriminate. Cea mai mare problema in cazul intolerantelor alimentare este aceea de a izola alimentele ce produc simptomele chiar dupa o dieta de eliminare. Din acest motiv este recomandabil sa tineti un jurnal de dieta in care sa notati zilnic alimentele consumate si simptomele care apar (atunci cand este cazul). Exista de asemenea un numar mare de teste care pot ajuta la diagnosticarea intolerantei alimentare, insa doar unele dintre acestea au suport stiintific sau validare clinica. Este de dorit sa apelati la sfatul unui specialist care va poate recomanda testari relevante in stabilirea diagnosticului. Odata identificate alimentele la care sunteti intolerant acestea trebuie eliminate din dieta. Acest fapt ar trebui sa fie urmat de ameliorarea starii de sanatate. Pentru situatiile in care cauza intolerantei este reprezentata de un deficit enzimatic exista preparate care pot suplimenta necesarul de enzime. Nu uitati ca dieta de eliminare per se nu face minuni, ea trebuie asociata cu un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, mese regulate, miscare in aer liber, relaxare, un bun management al stress-ului, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool.

Intoleranta la histamina – explicatii pe intelesul tuturor

Excesul de histamina provoaca multora dintre noi suferinte care sunt tratate simptomatic fara a se rezolva cauzal sursa acestor simptome. Motivul? Subdiagnosticarea afectiunii. Unii dintre noi sufera de mancarimi sau stranuta in timp ce altii sufera de dureri de cap, migrene, dureri articulare sau greturi, care apar la cateva zeci de minute sau ore dupa ingestia de alimente sau dupa consumul anumitor medicamente. Aceasta reactie anormala a organismului este conditionata de o serie de factori cum ar fi factorii genetici, medicatia, dieta, mediul inconjurator, deficientele nutritionale,afectiunile intestinale. Atunci cand organismul nu este capabil sa degradeze excesul de histamina apare asa numita intoleranta la histamina si o exacerbare a reactiilor inflamatorii. Pentru a evita neplacerile cauzate de intoleranta la histamina trebuie sa fim capabili sa recunoastem aceasta afectiune.

Cei mai multi dintre noi stim despre histamina datorita medicamentelor antihistaminice  utilizate pentru a atenua simptomele persoanelor care prezinta reactii alergice la polen,intepaturi de insecte si chiar alimente. Histamina este produsa in mod natural in organism de catre mastocite sau de celulele albe din sange si are diferite functii legandu-se de receptorii pentru histamina. Receptorii pentru histamina au anumite functiuni in functie de localizarea lor::

  • Receptori H1: localizati la nivelul musculaturii netede si a celulelor endoteliale afecteaza tegumentul si vasele de sange. (Claritin blocheaza activitatea acestor receptori)
  • Receptori H2: localizati la nivelul stomacului controleaza secretia gastrica acida, sunt responsabili de aparitia durerilor abdominale, greturilor. (Blocantii H2 sunt utilizati pentru reducerea simptomelor dispeptice sau a refluxului gastroesofagian)
  • Receptori H3: sunt localizati la nivelul sistemului nervos central si influenteaza apetitul, somnul, comportamentul.
  •  Receptorii H4 : localizati la nivelul timusului, intestinului subtire,splinei,colonului, maduva osoasa sunt implicati in modularea raspunsului imun si inflamator.

Trebuie sa stii ca histamina este esentiala pentru buna functionare a organismului si pentru ca acesta sa lupte eficient impotriva toxinelor. Insa, cand histamina se acumuleaza mai rapid decat este capabil organismul sa o degradeze se vor declansa reactii inflamatorii care respecta anumite tipare.  Batalia pe care o duce organismul nostru cu excesul de histamina devine manifesta aparand  simptome variate cum ar fi : durerile de cap, “minte incetosata”, diaree, aritmii, congestie sinusala, eruptii cutanate, semnzatie de macarime, balonare. Conceptul de intoleranta la histamina este rareori adus in discutie de catre medici.

De ce nu am auzit despre acest lucru pana acum ?

Intoleranta la histamina este ,din nefericire, subdiagnosticata. Cei mai multi dintre noi apelam la medicamente ca aspirina, antacide sau alte preparate care sa  diminueze suferinta fara insa a rezolva problema de fond. Intoleranta la histamina nu este o reactie alergica si ca atare nu poate fi depistata prin testari alergologice.

De ce creste concentratia de histamina ?

Reducerea activitatii enzimatice :

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care suferim de intoleranta la histamina este absenta unor enzime : diaminoxidaza (DAO) si histamin-N-metil transferaza (HNMT). Rolul acestor enzime este acela de a degrada excesul de histamina si a mentine concentratia de histamina la nivel fiziologic. DAO si HNMT pot avea nivele scazute determinate genetic, blocate de ingestia unor medicamente sau sintetizate insuficient datorita unor afectiuni intestinale. Multi factori influenteaza descarcarile de histamina cum ar fi expunerea la alergeni, alimentatia, variatiile de temperatura, hormonii, deficientele nutritionale.

Alergiile:

Cantitati mari de histamina sunt eliberate cand suntem expusi la alergeni iar cei mai comuni alergeni sunt : praful, parul de animale, polenul, medicamentele, intepaturile de insecte, acarienii, latexul si unele alimente. Interesant este ca oamenii de stiinta incep sa creada ca aceste alergii se dezvolta pentru a ne proteja de toxinele din mediul inconjurator. Este important sa evitam expunerea la alergenii cunoscuti sau suspectati. Testati-va si evitati expunerea la substantele care declanseaza reactiile alergice.

Cele mai comune alergii alimentare sunt cele la lactate,faina,crustacee,oua,nuci, alune. Alergiile de contact pot fi declansate de subsatnte precum cauciucul, nichelul(gasit in unele bijuterii), acrilati (folositi la unghiile false), benzofenone (utilizati in producerea sampoanelor sau cremelor pentru protectie solara).

Poluarea si polenul :

Cercetari noi arata ca poluarea aerului contribuie la aparitia afectiunilor cardiovasculare prin eliberarea de cantitati crescute de histamina si a reactiilor inflamatorii subsecvente. Un rol important in dezvoltarea reactiilor alergice il joaca factorii genetici, ceea ce inseamna ca istoricul familial de alergii ne face mult mai susceptibili de a dezvolta reactii alergice.

Studii colective sugereaza ca poluarea aeriana poate determina o crestere a incidentei trombozelor si hipercoagulabilitate prin cresterea nivelului sanguin de histamina si/sau activarea celulelor albe si trombocitelor. (http://circ.ahajournals.org/content/121/21/2331.full )

Alte cercetari arata ca pot aparea reactii inflamatorii declansate de polen fara a aparea o reactie alergica secifica.   http://www.nature.com/jid/journal/v131/n4/full/jid2010419a.html

Medicamentele :

Medicamentele pot inhiba enzimele responsabile de degradarea excesului de histamina. Conform studiilor efectuate medicamente precum aspirina, ibuprofenul, naproxenul pot determina cresteri ale nivelului de histamina.        (http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185/T5.expansion.html)

Opioidele si analgezicele sunt cele mai folosite medicamente in cursul spitalizarii determinand eliberari de histamina care, de cele mai multe ori, se manifesta prin roseata si mancarime tegumentara. Alte medicamente cum ar fi : acetilcisteina, alcuronium, alprenolol, abroxol,amilorid,aminofilina, amitriptilina,cefuroxim,cefotiam,cloroqina, cimetidina,amoxicilina+acid clavulanic, ciclofosfamida, d-tubocurarina,dihidralazina, dobutamina,isoniazida,metamizolul,prilocaina,propafenona,metoclopramid,pentamidin, tiopental,verapamil sunt responsabile de  eliberarea histaminei.

Alimente bogate in histamina :

Am mai scris despre alimentele bogate in histamina. Pentru ca acest articol sa isi pastreze consistenta revenim asupra acestora.

  • Alimentele fermentate cum ar fi : vinul, branzeturile maturate, carnea si mezelurile afumate, produsele fermentate din soia incluzand tofu si sosul de soia, otetul, ketchup-ul, mustarul, varza murata.
  • Alimentele expuse actiunii bacteriene : pestele si fructele de mare (crustacee)
  • Carnea ramasa de la o masa la alta sub actiunea microorganismelor se va imbogati in histamina si alte amine biogene.
  • Ciocolata/cacao, spanacul,vinetele, dovleacul, rosiile,capsunele, citricele, scortisoara, boiaua de ardei, usturoiul pot stimula eliberarea de histamina.
  • Produsele pe baza de faina 
  • Bauturile precum ceaiul si laptele de soia sunt bogate in histamina.
  • Orice tip de alcool interfera cu mecanismele care intervin in degradarea histaminei.
  • Alimentele semipreparate sunt bogate in histamina

Alimentele bogate in histadina (peste 1000 mg) pot de asemenea, pune probleme stiind ca histadina este convertita in histamina:

  • Carnea de vanat
  • Carnea de porc (muschi, cotlet, sunca,bacon)
  • Proteinele din soia
  • Carnea de vitel si vita, pastrama
  • Carnea de miel
  • Carnea de peste : ton,cod,stiuca,salau,biban si alti pesti
  • Branza de vaci

Sursa :  http://nutritiondata.self.com/foods-000090000000000000000-8.html

Dezechilibrele nutritive:

Deficitele de vitamina B, C si cupru pot reduce metabolizarea histaminei ceea ce va duce la aparitia simptomelor specifice. Acesti micronutrienti sunt asociati cu buna functionare a DiAminOxidazei enzima responsabila de degradarea histaminei.

Caldura si razele ultraviolete :

Studiile arata ca razele Uv produc eliberarea de histamina ceea ce explica de ce rash-ul cutanat si alte eruptii cutanate se agraveaza prin expunerea la soare si temperaturi ridicate.

Exercitiile fizice :

Exista situatii in care simptomele caracteristice intolerantei la histamina apar in urma eforturilor fizice de intensitate moderata. In fapt aceste reactii se datoreaza alimentelor consumate inainte de desfasurarea activitatii fizice. Studii recente arata ca in timpul efortului fizic se elibereaza L-carnosina (aminoacid) care ulterior este convertit in histamina.

Hormonii – incluzand hormonii de stress :

Nivelurile crescute de estrogeni au fost asociate cu descarcari crescute de histamina motiv pentru care persoanele de sex feminin pot observa o accentuare a simptomelor in functie de ciclul menstrual. Nivelul DAO este crescut in faza luteala a ciclului menstrual tocmai pentru a contracara efectele excesului de histamina.

Studiile de laborator au aratat ca sub actiunea cortizolului au loc eliberari de histamina la nivel gastric si intestinal. Reducerea stress-ului poate diminua eliberarea acestui tip de hormoni care activeaza celulele mastocitare responsabile de eliberarea de histamina si a altor factori pro inflamatori.

Ce este de facut ?

Uneori ajungem in situatia in care nivelul ridicat de histamina va declansa cascada inflamatorie avand ca rezultat agravarea simptomelor. Greturile, varsaturile,diareea, rash-ul cutanat, durerile de cap, sunt simptome comune prin care organismul semnalizeaza modificarile provocate de excesul de histamina.

Nu ezitati sa solicitati consultul medical in astfel de situatii.

Evitati orice potential agent declansator din mediu sau din dieta pana cand diagnosticul de alergie este infirmat sau confirmat. Conduita terapeutica este diferita in functie de diagnosticul pe care il veti primi.  

Nu apelati la automedicatie. Apelati intotdeauna la consultl medical de specialitate. Intrebati medicul despre intolerantele alimentare si despre intoleranta la histamina. Informatiile de mai jos au doar rol consultativ si nu trebuie utilizate ca indicatii de tratament.

• Utilizati comprese foarte reci pentru perioada scurta de timp– pot diminua suferinta cutanata si reduce nivelul de histamina.

• Cremele cu hidrocortizon si argintul coloidal sunt remedii simple si rapide pentru reactiile cutanate. Evitati medicatia complexa sau remediile din plante care pot expune tegumentul la alti alergeni sau substante chimice daunatoare.

• Antihistaminicele orale nu reduc nivelul de histamina insa blocheaza receptorii pentru histamina.Antihistaminicile orale nu imbunatatesc activitate DAO.

• Corticosteroizii sunt utilizati fie local (cum este cazul spray-urilor nazale) sau ca tratament sistemic. Desi amelioreaza rapid simptomele utilizarea lor pe termen lung este asociata cu multiple efecte secundare.

• Propolisul sub forma de pulbere poate fi aplicat pe piele atunci cand apar mancarimi pentru a reduce inflamatia si a ameliora simptomele declansate de histamina. Propolisul trebuie evitat de persoanele care sufera de astm bronsic sau de persoanele care stiu ca sufera de alergie la polen.

• Extractul de urzici poate avea efect antiinflamator.

 • Probioticele sunt o alternativa terapeutica promitatoare pentru controlul reactiilor alergice.

• Flavonoidele – fisetin, kaempferol, quercetin, myricetin, rutin – inhiba eliberarea de histamina arata studiile efectuate in laborator. Luteolin inhiba activitatea celulelor mastocitare reducand fenomenele inhibitorii. Aceste flavonoide se gasesc in broccoli, capere, ceapa, rodii, mere, sparanghel, morcovi, ardei, telina, ulei de masline, cimbru, rozmarin, ceai verde.

• Enzime – DAO descompune histamina iar administrarea cu regularitate a unui supliment cum ar fi Daosin sau Histame va preveni aparitia simptomelor specifice intolerantei la histamina.

Alte suferinte declansate de excesul de histamina?

• Migrena  –  exista evidente care sugereaza ca exista o legatura intre nivelurile crescute de histamina si declansarea atacurilor migrenoase.

• Dermatita atopica – la unii pacienti  aceasta afectiune este ameliorata urmand o dieta cu alimente sarace in histamina.

• Motivatia, apetitul alimentar si adictia – nivelurile crescute de histamina pot determina apatie, cresterea apetitului alimentar fapt observat in mod special la femeil in perioada luteala a ciclului menstrual cand cresterile nivelului estrogenilor determina descarcari crescute de histamina.

Nivelurile crescute de histamina la nivelul creierului sunt asociate cu adictia si dependenta de alcool. Interesant este ca femeile care au nivele mai mari de histamina la nivelul creierului sunt mai expuse riscului de a dezvolta dependente decat barbatii.

• Cancer – cercetarile arata ca histamina si receptorii la histamina influenteaza dezvoltarea tumorilor gastrice, pancreatice, de colon si hepatice. Anumite tipuri de celule neoplazice produc histidin decarboxilaza care inhiba reactiile inflamatorii celulare.

• Boala Parkinson si afectiunile cerebrale degenerative – acumularea de histamina la nivelul creierului poate provoca suferinte neuronale mediate de reactia inflamatorie. Studiile efectuate la pacienti cu boala Parkinson au relevat ca la acesti pacienti capacitatea organismului de a degrada histamina este redusa si ca exista o acumulare de histamina si histaminmetiltransferaza la nivel cerebral.  http://www.neurobiologyofaging.org/article/S0197-4580(11)00232-6/abstract

• Inflamatia – Histamina si receptorii sai sunt in permanenta angajati in mentinerea unui echilibru necesar desfasurarii activitatii normale a organismului, prevenind reactiile inflamatorii exagerate si contribuind la mnetinerea homeostaziei. O larga paleta de reactii inflamatorii implica actiunea histaminei.

Studiile efectuate pe modele animale arata ca celulele mastocitare prin eliberarea de mediatori vasoactivi (citokine si proteinaze) contribuie la progresia placilor coronariene ateromatoase precum si la aparitia obezitatii si a diabetului. – Trends in Pharmacological Sciences, 2011

Se presupune ca un rol in aparitia poliartritei il joaca si receptorii pentru histamina. De asemenea s-a observat ca durerile articulare sunt ameliorate prin crioterapie care are ca rezultat reducerea nivelului de histamina.

• Alte manifestari  – se pare ca excesul de histamina joaca un rol in aparitia simptomleor cum ar fi: vertijul, starile de rau cauzate de miscare, greturile,varsaturile.

• Tulburari de somn – Receptorii H3 reduc activitatea histaminei. Deficitul sau afectarea acestor receptori va duce la un exces de histamina avand ca rezultat tulburari cronice de somn.

Am prezentat pe scurt implicatiile pe care histamina le are in buna desfasurare a proceselor ce au loc in organism si cum dezechilibrele intre cantitatea de histamina eliberata sau adusa in organism si capacitatea acestuia de a o degrada declanseaza simptome care ne impiedica sa ne desfasuram activitatile cotidiene in conditii optime si nu in ultimul rand afectandu-ne starea de bine.

Nu ezitati sa solicitati sfatul medicului si sa ii solicitati informatii suplimentare despre intoleranta la histamina.