Ce alimente contin Histamina

In ce alimente se acumuleaza histamina si alte amine biogene?

Niveluri ridicate de amine biogene incluzand histamina se regasesc in alimentele care sufera un proces de maturare, prelucrare sau fermentare.

Histamina este una dintre aminele biogene care sunt prezente in mod normal in alimente. Aminele biogene sunt formate din aminoacizi,( “caramizile” cele mai mici care alcatuiesc moleculele complexe de proteine) prin pierderea grupului acid. Denumirea de biogen provine de la faptul ca decarboxilarea aminoacizilor se realizeaza sub actiunea bacteriilor. Declansarea simptomelor in intoleranta la histamina se produce atat ca urmare a cresterii nivelului de histamina cat si ca rezultat al cresterii nivelului altor amine biogene cum ar fi: feniletilamina, serotonina, putresceina.

Atentie la produsele maturatedaosin2

Aminele biogene se gasesc in cantitati mari in peste, carne,branzeturi care presupun un
proces indelungat de procesare, precum si in vinuri,unele bauturi alcoolice si unele fructe si legume. In alimentele neprocesate in general continutul de histamina este redus, insa este posibil ca prin procese cum ar fi fermentarea, maturarea, stocarea pe perioade indelungate continutul sa creasca la niveluri ridicate. Trebuie sa aveti in vedere ca alimente fermentate cum ar fi varza murata, berea,vinul, branzeturile si produsele din carne care necesita timp indelungat de preparare cum ar fi carnatii uscati sau afumati, salamurile, diferite varietati de sunca exista cantitati semnificative de amine biogene. Atentie la alimentele pastrate in conditii improprii care se incarca rapid cu histamina si in special pestele si fructele de mare.

Alimente bogate in histamina

Peste si produse din peste

Pestele congelat pastrat in conditii corespunzatoare nu se incarca cu histamina. Pestele proaspat trebuie consumat in primele 30 minute dupa capturare, dupa acest interval de timp incarcandu-se cu histamina. Heringul, somonul, tonul conservat, pestele afumat au continut foarte ridicat de histamina.

Carne si derivate de carne

Carnea proaspata nu contine sau contine cantitati foarte mici de amine biogene. In cursul procesului de maturare continutul in histamina creste la niveluri foarte mari intr-un interval scurt de timp. Prosciutto, sunca de Parma, carnea de vita uscata, bacon-ul pot ajunge sa contina peste 300 mg histamina/kg.

Lactate si derivate

Lactatele proaspete au continut relativ redus de histamina in vreme ce branzeturi precum Parmezan,Roquefort,Brie,Limburger au continut ridicat acumulat prin procesul de maturare.

Bauturi

Vinurile si in special cele rosii au continutul cel mai ridicat de histamina si sunt frecvent
factori declansatori ai simptomelor intolerantei la histamina. Vinurile albe si sampania au vincontinut mai redus de amine si sunt mai bine tolerate, mai ales atunci cand sunt consumate in cantitati mici. Berea inalt fermentata are, de asemenea continut ridicat de histamina.
Consumul de alcool ocupa un loc special in declansarea simptomelor din cauza absorbtiei rapide a histaminei provenita din ingestia de alcool pe de o parte iar pe de alta parte datorita faptului ca alcoolul creste permeabilitatea mucoasei intestinale permitand trecerea rapida a histaminei din intestin in sange. Nu in ultimul rand alcoolul inhiba activitatea Diaminoxidazei si produce si descarcari ale histaminei de la nivel celular.

Vegetale si fructesolutii

In general vegetalele au continut redus de histamina. Continutul in amine creste prin
procesare sau prin marinare . Cu toate acestea exista legume si fructe care in mod natural contin histamina si/sau produc descarcari de histamina sau blocheaza activitatea DAO. Ciocolata, citricele, nucile au in mod normal continut mai redus de histamina insa au continut ridicat din alte amine cum ar fi : tiramina, feniletilamina, serotonina,, putresceina care sunt factori declansatori ai siptomatologiei specifice intolerantei la histamina.

Consultati aici lista completa cu continutul in histamina al alimentelor.