Identifica intoleranta la Histamina – Diagnostic

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul intolerantei la histamina este o provocare atat pentru pacienti cat si pentru medici. Nu exista pana in acest moment un ghid de abordare al acestei afectiuni si din acest motiv este foarte importanta discutia medic-pacient in care rolul anamnezei este foarte important.

Intrebari care trebuie adresate pacientului :

    • Suferiti frecvent de dureri de cap sau migrena?Diagnostic intoleranta la histamina
    • Consumul moderat de vin rosu sau alte bauturi alcoolice va produc disconfort sau sunt urmate de simptome evidente (balonare,diaree,tulburari respiratorii,etc)?
    • Aparitia simptomelor este legata de consumul anumitor alimente? Care ar fi aceste alimente?
    • La ce interval de timp dupa consumul alimentelor apar simptomele ? In cazul intolerantei la histamina, spre deosebire de reactiile alergice unde simptomele apar aproape imediat dupa contactul cu alergenul, manifestarile pot apare la intervale de timp cuprinse intre 30 minute si 12 ore de la consumul alimentelor.

De indata ce exista o suspiciune de diagnostic de intoleranta la histamina se poate incerca un test de provocare care este precedat de o schimbare a dietei. Aceasta inseamna ca se incepe prin instituirea unei diete cu alimente sarace in amine  (histamina, tiramina, serotonina) pentru o perioada de 10-14 zile. Dupa aceasta perioada se face testul de provocare prin administrare de doze crescande de histamina dihidroclorid la interval de 2 ore (de exemplu prima administrare de 0.5mg/kg corp histamina urmata la 2 ore de administrarea unei alte doze de 0.75 mg/kg corp). Testul de provocare se face sub supraveghere medicala intrucat pot aparea simptome severe.

Un examen de laborator util in stabilirea diagnosticului este determinarea activitatii DAO si a nivelului de histamina care poate reflecta cu acuratete destul de ridicata statusul enzimatic si capacitatea organismului de a degrada excesul de histamina.

Valori ale DAO:

      • < 3U/ml confirma diagnosticul de intoleranta la histamina
      • 3-10 U/ml intoleranta la histamina este cel mai probabil diagnostic
      • >12 U/ml diagnosticul de intoleranta la histamina este improbabil dar nu se exclude.

Se impune examinare suplimentara pentru a exclude prezenta altor afectiuni care au simptomatologie asemanatoare, cum ar fi:

      • Alergii alimentare
      • Intoleranta la lactoza
      • Alergia la proteinele din laptele de vaca
      • Intoleranta la fructoza
      • Afectiuni intestinale inflamatorii (boala Crohn,colita ulcerativa )
      • Sindromul de intestin iritabil
      • Intoleranta la gluten
      • Malabsorbtia fructozei

Trebuie sa stiti ca persoanele care nu prezinta simptome de intoleranta au valori ale DAO mai mari de 20U/ml.

O alta metoda care ajuta la stabilirea diagnosticului este testul terapeutic, care consta in administrarea a 1-2 capsule de Daosin cu 15 minute inainte de o masa in a carei compozitie se regasesc alimente cunoscute ca avand un continut ridicat de histamina .
Ameliorarea sau neaparitia simptomelor pot sugera prezenta unei intolerante la histamina.

Desi nu are decat valoare orientativa va invitam sa completati testul din sectiunea http://www.daosin.ro/teste/

Cereti sfatul medicului de familie sau al medicului specialist care va stabili diagnosticul si conduita terapeutica.