Tratamentul intolerantei la histamina

Dieta saraca in histamina – cum functioneaza? Ce tratament este disponibil?

Pacientii cu intoleranta la histamina in cautarea unui tratament trebuie sa fie atenti la continutul in histamina si alte amine biogene al alimentelor.

Dieta saraca in histamina poate fi divizata in 3 etape:Un tratament eficient in cazul intolerantei la histamina este dieta alimentara specifica

  • In prima faza (10-14 zile) sunt eliminate din alimentatie toate alimentele care au continut ridicat de amine biogene. Pacientii cu afectiuni intestinale trebuie sa aleaga alimentele potrivite afectiunii de care sufera. Daca se constata o imbunatatire a simptomatologiei urmeaza faza a 2 a cu o durata de 6 saptamani.
  • In faza a 2 a de testare se reintroduc in dieta pe rand, in cantitati progresiv crescande alimentele care au fost eliminate, urmarindu-se compatibilitatea si cantitatea la care simptomele reapar. De exemplu daca consumul a 90 g dintr-un aliment nu produce simptome insa consumul a 110 g determina aparitia simtomelor atunci se considera compatibilitate la 90 g si nu se va consuma o cantitate mai mare din acel aliment la o masa.
  • Faza a 3 a este reprezentata de schimbarea pe termen lung a obiceiurilor alimentare in care vor fi evitate alimentele care produc disconfort ( acele alimente care in faza de testare nu au fost tolerate nici macar in cantitati mici).
    Planul de dieta si jurnalul de dieta trebuie intocmite cu ajutorul unui specialist si trebuie gandit pentru fiecare persoana in parte asa incat sa acopere nevoile fiecarui organism si in acelasi timp sa tina seama si de severitatea afectiunii.

Ca si reguli generale trebuie retinute :

  • Restrictionarea consumului de alimente cu continut ridicat de histamina
  • Reducerea consumului alimentelor cu continut ridicat de alte amine biogene
  • Evitarea consumului de substante care inhiba activitatea DAO (medicamente, alcool)

Pentru lista completa a alimentelor si aditivilor alimentari precum si lista cu medicamentele care produc descarcari de hiastamina sau blocheaza activitatea DAO va invitam sa consultati materialele din sectiunea dedicata a site-ului..
Atentie nu intrerupeti nici un tratament fara sa consultati in prealabil medicul.

Medicamente si suplimente alimentare utilizate in tratament

Este foarte posibil ca pentru ameliorarea simptomelor, parte din tratamentul specific, medicul sa apeleze la antihistaminice care vor avea ca rezultat o remisiune a simptomelor. Simptomele vor reaparea ori de cate ori veti consuma alimente bogate in histamina.

O alternativa este sa utilizati Daosin inainte de a consuma alimente cu continut ridicat de histamina sau inainte de a consuma acele alimente care stiti ca determina aparitia simptomelor si a starii de disconfort.

Daosin se administreaza cu 15 minute inainte de mesele in a caror compozitie se regasesc alimente cu continut ridicat de amine biogene.

Tratamentul intolerantei la histamina este un proces de durata, pentru care trebuie sa ne inarmam cu rabdare si incredere.