Intoleranta la Histamina

Intoleranta la histamina poate fi definitiva sau temporara (tranzitorie).
Intoleranta la histamina este rezultatul unui dezechilibru intre cantitatea de histamina si nivelul de DiAminOxidaza (DAO – enzima responsabila de metabolizarea histaminei) din organism , in sensul ca exista un deficit enzimatic care face imposibila degradarea histaminei, avand ca rezultat acumularea acesteia in organism urmata de aparitia simptomatologiei.
Conform expertilor se estimeaza ca incidenta (frecventa) afectiunii este de 2% in populatia generala, femeile fiind mai frecvent afectate – aproximativ 80% dintre cazuri – decat barbatii.daosin2

Au fost propuse diferite mecanisme ca si cauza declansatoare ale intolerantei la histamina.

Intoleranta la histamina apare ca urmare a cresterii nivelului de histamina in sange prin reducerea capacitatii organismului de a neutraliza excesul. Cauzele care pot determina cresteri ale nivelului de histamina pot fi: alergiile, mastocitoza, sangerarile gastrointestinale precum si aportul exogen de histidina sau histamina adus in organism prin consum de alimente si/sau alcool.

Alte amine biogene ,cum ar fi putresceina, sunt implicate in eliberarea histaminei de la nivelul mucoaselor ceea ce va determina o crestere a absorbtiei sanguine si implicit o crestere a nivelului sanguine al histaminei.

Cauzele principale ale intolerantei la histamina sunt reprezentate de reducerea functionalitatii a 2 sisteme enzimatice – Diaminoxidaza si HNMT.

Afectiunile inflamatorii gastrointestinale care produc disfunctionalitati ale enterocitelor (celule intestinale) pot determina reducerea sintezei de DAO.

O alta cauza este reprezentata de inhibitia competitiva a degradarii histaminei via DAO indusa de alte amine biogene, alcool sau medicamente. In aceste situatii intoleranta la histamine poate fi reversibila organismul revenind la normal dupa excluderea medicamentelor sau a celorlalti factori care blocheaza DAO.

Diaminoxidaza inhiba absorbtia histaminei exogene la nivel intestinal, iar perturbari ale functiei DAO va avea ca rezultat acumulari de histamina la nivel intestinal urmata de trecrea acesteia in sange ,proces urmat de declansarea simptomelor specifice.

Recent a fost studiata si posibilitatea ca aceasta afectiune sa fie determinate genetic. S-au observat modificari ale genei responsabile de sinteza de DAO asociate cu afectiuni inflamatorii, alergii alimentare, enteropatia glutenica, boala Crohn, colita ulcerativa, si adenomul de colon. Nu s-au determinat diferente semnificative in privinta genelor care codeaza sinteza HNMT la pacientii cu afectiuni gastrointestinale prin comparatie cu pacientii din grupul control, in schimb s-a constatat un deficit codificat genetic al HNMT la pacientii cu astm bronsic. Se pare ca intoleranta la histamina este determinata de reducerea sintezei de DAO produsa ca urmare a afectiunilor gastrointestinale iar variatiile interindividuale inalte, sugereaza existenta unei predispozitii genetice pentru aceasta afectiune.

Prin contrast intoleranta temporara la histamina poate afecta pe oricine. Simptome cum ar fi cefaleea (durere de cap), vertijul, ametelile, pierderea apetitului alimentar, sunt simptome bine cunoscute care pot apare dupa consum de alcool sau dupa administrarea anumitor medicamente.
Alcoolul sau medicamentele determina intoleranta temporara la histamina prin blocarea activitatii DAO pentru o perioada limitata de timp cauzand un efect de tip “hang-over”.
Utilizarea DAOSIN capsule inaintea unui pranz copios asociat cu consum de alcool impiedica sau atenueaza semnificativ aparitia/intensitatea acestor simptome. Echilibrul dintre nivelul de DAO si cantitatea de histamina absorbita din intestinul subtire va preveni aparitia simptomelor cum ar fi cefaleea, flatulenta, starea de oboseala, greturile, etc.